9 tips voor restjes eiwit
Met de feestdagen en alle desserts, koekjes en gebak die ongetwijfeld in de maak zijn in jullie keukens, is de kans groot dat er een paar eiwitten geen culinaire bestemming gevonden hebben. Bijgevolg voor al de fervente mayonaise-draaiers onder jullie: 9 tips voor restjes eiwit.
Ook bij mij belandt het slijmerige goedje al gauw in de gootsteen, maar zelfs met een kleine hoeveelheid eiwit kan je een hele hoop lekkers klaarmaken. Bekijk onderstaande 9 tips voor restjes eiwit en je misschien weet jij dan wel weg met je overschot.
1. In de ijskast bewaren
Als je je restje eiwit goed afdekt met een stuk vershoudfolie of in een goed afgesloten bewaardoosje, kan je de rauwe eiwitten 2 à 3 dagen in de ijskast bewaren.
2. Invriezen
Wil je het restje eiwit liever een andere keer gebruiken? Invriezen is ook een optie.
- Giet het eiwit in een ijsblokjesvorm en laat het gedurende minimaal 8 uur bevriezen. Op deze manier blijft het eiwit 12 maanden goed.
- Het eiwit ontdooi je best gedurende één nacht in de ijskast.
- Eens het ontdooit is, mag je het niet terug invriezen.
4. Glazuur
Ben je aan het bakken geslagen en heb je daardoor een beetje eiwit over? Perfect, je kan het gebruiken om er glazuur mee te maken voor je cake of koekjes.
- Klop één eiwit schuimig.
- Zeef 150 gram poedersuiker en roer deze door het eiwit.
- Voeg ½ EL citroensap toe.
- Kleur desgewenst het glazuur met kleurstof.
- Bestrijk er je cake, koekjes, donuts of andere baksels mee.
3. Meringues
Meringues is één van de eenvoudigste bereiding met een restje eiwit. Eerst en vooral klop je de eiwitten goed stijf met poedersuiker. Soms wordt er een beetje azijn, maïzena of gelatine aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat het eiwit niet instort. Vervolgens wordt het stijfgeklopte eiwit in de oven gedroogd. Bekijk het volledige recept hier >
Eens je die meringues gemaakt hebt, kan je ze natuurlijk opeten. Maar een andere – veel lekkerdere – dessert-optie is deze Eton Mess. Zoals de naam het zelf zegt een ‘kliederig’ nagerecht met meringues, slagroom en verse aardbeien. Eerder iets voor de zomer dus.
Eton Mess
Ingrediënten
- 3 à 4 grote Meringue
- 350 gram aardbeien
- 1 EL poedersuiker
- 450 ml slagroom
Instructies
- Maak de aardbeien schoon en snijd ze in 2.
- Mix de ene helft van de aardbeien met de poedersuiker en zeef deze saus vervolgens zodat alle pitjes eruit zijn. Bewaar de overige aardbeien voor later.
- Klop de slagroom stijf.
- Breek de meringues in stukjes van +/- 3 cm en meng ze met de hele aardbeien.
- Roer er vervolgens de stijf geklopte slagroom door tot alles mooi gemengd is.
- Roer er dan 2 EL van de aardbeiensaus voorzichtig door om een soort van marmer effect te bekomen.
- Serveer de Eton Mess in apart potjes met extra aardbeienpuree erbovenop.
5. Macarons
Macarons zijn vrees ik eerder iets voor de serieuze hobbybakker die bereid is een paar uur in de keuken te staan en het recept X aantal keer uit te proberen. Want het kan wel even duren vooraleer deze ‘chewy’ koekjes echt perfect zijn.
6 . Ile flottante
Nog een dessert klassieker voor een grotere hoeveelheid eiwit is deze île flottante. Het stijfgeklopt eiwit wordt in melk gekookt en vervolgens ‘al drijvend’ geserveerd op Crème Anglaise.
7. Voor huid of haar
In plaats van het in de keuken op te gebruiken, kan een restje eiwit ook perfect dienen om je huid en haar er stralend te doen uitzien. Klik hier voor een een paar tutorials voor gezichtsmaskers met eiwit tegen acne of voor een hydraterend effect. Of bekijk deze link en gebruik het eiwit om je haar te doen stralen en de groei ervan te bevorderen.
8. Kokosrotjes
Een ander, zeer eenvoudig recept dat ik nog niet zo lang geleden poste zijn deze kokosrotjes. Super snel klaar en dat me een minimum aan ingrediënten.
Kokosrotsjes
Ingrediënten
Instructies
- Klop het eiwit samen met de suiker en het snuifje zout stijf.
- Voeg de honing en de bloem toe en roer het voorzichtig door het eiwit.
- Meng de gedroogde kokos erdoor.
- Schep met een soeplepel schepjes van het deeg op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Of gebruik een spuitzak.
- Bak de kokosrotjes gedurende +/- 15 min in een op 175°C voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn.
Notities
9. Pisco sour
Of heb je na alle champagne en cava van de kerstdagen eens zin in een cocktail? Probeer dan eens een Pisco Sour. Een populair drankje in Chili en Peru, met eiwit, Pisco, limoensap, suikersiroop en Angostura bitters. Bekijk hier het recept van dé cocktail BV van België Manuel Wouters.
(bron beelden: shutterstock.com / ile flottante / kokosrotsjes / pisco sour)
Geen commentaren